Her bebek bir fidan…

 

17 Kasım Du¨nya Prematu¨re Gu¨nu¨, u¨lkemizde ve birc¸ok u¨lkede kutlanan prematu¨re dogˆan bebeklerin sorunlarına dikkat c¸ekmek ve farkındalıgˆı su¨rdu¨rmek amacıyla kutlanmakta. Erken dogˆan ve beraberinde pek c¸ok sorunla beraber gelen bu bebeklerin gerek yenidogˆan yogˆun bakım su¨reci gerekse taburculuk sonrasında ciddi problemleri olmakta. Yakın gelecekte yapay zeka uygulamalarının prematu¨re tanı ve tedavisinde ciddi go¨rev yapacagˆını du¨s¸u¨nu¨lmekte.


Bu düşünceden yola çıkarak I·zmir SBU¨ Dr. Behc¸et Uz C¸ocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Egˆitim ve Aras¸tırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren ve Tu¨rkiye’nin en bu¨yu¨k merkezlerinden biri olan Neonatoloji Klinigˆi tarafından online olarak “Dünya Prematüre Gününde Sağlıkta Yapay Zeka ” Sempozyumu ve fidan dağıtım etkinliği düzenlendi.


I·zmir I·l Sagˆlık Mu¨du¨ru¨ Op. Dr. Mehmet Burak O¨ztop’un destegˆi ile du¨zenlenen sempozyumun bas¸kanlıgˆı Prof. Dr. Behzat O¨zkan tarafından yapıldı. Doc¸. Dr. Senem Alkan O¨zdemir ve Bas¸hekim Yardımcısı Uzm. Dr. Dilek Orbatu’nun sekreterliğini üstlendiği sempozyuma, I·zmir Dr. Behc¸et Uz C¸ocuk Hastanesi Egˆitim Sorumlusu Doc¸. Dr. S¸ebnem C¸alkavur “Dünya Prematüre Gününü Önemi”, Bakırc¸ay U¨niversitesi Rekto¨ru¨ Prof. Dr. Mustafa Berktas¸ “Yapay Zeka Merkezi Çalışmaları” ve Turkcell Yapay Zeka Grup Lideri Caner Canak “Yapay Zeka Uygulamaları” konulu konus¸maları ile katkı sağladı.


Sempozyumun açılışında konuşan hastanemiz Başhekimi Prof. Dr. Behzat Özkan; Türkiye’de her yıl 150000 bebeğin prematüre olarak dünyaya geldiğini, erken ve beraberinde pek çok sorunla dünyaya gelen bu bebekleri gerek yenidoğan yoğun bakım gerekse taburculuk sonrası ciddi problemlerin beklediğini söyledi. Hastalar için erken teşhis, karar verme, tedavi, araştırma, eğitim gibi pek çok alanda yapay zeka uygulamalarından faydalanıldığına değinen Özkan sözlerine şöyle devam etti;


“Dünya Prematüre Günü prematüre doğan bebeklerin sorunlarına dikkat çekmek ve farkındalığı sürdürmek için her yıl 17 Kasımda kutlanıyor. Bizler bu sempozyumda preterm ve yapay zeka uygulamalarını bir arada zikredeceğiz. Baş döndürücü bir hızla ilerleyen yapay zeka teknolojileri multidisipliner değil, artık interdisipliner yaklaşımlara yerini hızla devretmektedir. Sağlığın pek çok alanında yapay zeka uygulamaları yoğunluklu olarak kullanılmakta ve bu uygulamalar ile hastalara verilen hizmet kalitesi artış göstermekte.
Dünya Prematüre Gününde düzenlediğimiz bu sempozyumun başlangıcında minik devlerin bu zorlu yolculuklarında yanlarında yer alan başta aileleri olmak üzere, tüm Prematüre ve Yenidoğan Yoğun Bakım çalışanlarımızın mücadelelerini saygıyla selamlıyorum. Sempozyum öncesinde bu mücadelede yer alan çalışanlarımıza T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman Genel Müdürlüğü’nün destekleri ile fidan dağıttık. Nasıl bir fidanın ağaca dönüşmesi için büyük emek ve çaba gerekiyor ise, bir bebeğinde sağlıkla büyümesi ve gelişmesi için yoğun emek ve özveri gerekiyor. Bizim için her bebek bir fidan ve bir ekip olarak hastane çalışanlarımız prematüre bebeklerimiz ve çocuklarımız için gecelerini gündüzlerine katarak fedakarca görev yapıyor. Bu mücadelenin simgesi olarak dağıttığımız fidanların temininde katkılarını esirgemeyen Tarım ve Orman Bakanımız Dr. Bekir Pakdemirli ve “Dünya Prematüre Gününde Sağlıkta Yapay Zeka ” Sempozyumu düzenleme komitesinde yer alıp bizlere büyük destek sağlayan eşi Doç. Dr. Ahu Pakdemirli’ye teşekkürlerimi sunuyorum. Ve yine destekleri için İl Sağlık Müdürümüz Op. Dr. Mehmet Burak Öztop’a, Türkiye’ye büyük bir Yapay Zeka Merkezi kazandıran Bakırçay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Berktas¸’a, prematüre ve yenidoğan bebeklerimiz için ekibi ile birlikte gece gündüz çalışan Neonatoloji Kliniği Eğitim Sorumlumuz Doç. Dr. Şebnem Çalkavur’a, sağlıkta yapay zeka uygulamaları konusunda bizleri bilgilendirecek olan Turkcell Yapay Zeka Grup Lideri Caner Canak’a, sempozyum sekreterlerimize, düzenleme kurulumuza, sempozyumumuza yaptıkları katkılardan ötürü teker teker teşekkür ediyorum. Bu vesile ile prematüre bebeklerimiz, aileleri, ve miniklerimizin sağlığı için emek veren tüm çalışanlarımızın Dünya Prematüre Günü’nü kutluyorum.“


I·zmir SBU¨ Dr. Behc¸et Uz C¸ocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Egˆitim ve Aras¸tırma Hastanesi Neonatoloji Klinigˆi tarafından online olarak düzenlenen “Dünya Prematüre Gününde Sağlıkta Yapay Zeka ” Sempozyumu konuşmacıların sunumlarının ardından sona erdi.

 

ÖNE ÇIKANLAR

Diğer Makaleler


Her bebek bir fidan…
Dünya Böbrek Günü
2 Nisan Otizm Günü
Sağlıkta Yapay Zeka Kongresi
Pandemi Günlerinde Ebelik ve Çocuk Hemşireliği Sempozyumu
Çocuk Sağlığı Derneği Olağan Kurulu
TAKİP EDİN
Yeniliklerden ve duyurulardan kısaca bizden her an haberdar olun.